Haziran ayında küresel kare kütük piyasalarında fiyatlar büyük ölçüde sabit seyretti. Bölgesel pazarlarda ortalama fiyatlar sadece 5 ABD doları/ton gerileyerek yatay bir seyir izlerken, bu durum zayıf ihracat talebine bağlandı.
Karadeniz pazarı Haziran ayında görece stabil bir görünüm sergiledi. FOB bazında yapılan teklifler 433-435 dolar/ton aralığında gerçekleşti. Yerli üreticilerin daha yüksek fiyatları göz önüne alındığında, bu seviye Türk alıcılar için cazip hale geldi. Örneğin, Kardemir fabrikası Haziran ayında teklifini 15 dolar/ton indirerek 485-495 dolar/ton (KDV hariç) bandına çekti.
Çin’in Tangshan bölgesinde ise kütük fiyatları 402-406 dolar/ton aralığında sabit kaldı. Mart ayına kıyasla fiyatlar gerilese de, talepte kayda değer bir canlanma yaşanmadı. Bu durum, stok seviyelerinin artmasına ve bazı üretim tesislerinin geçici olarak faaliyetlerini durdurmasına yol açtı. Çin Demir ve Çelik Birliği (CISA) ise artan ihracat miktarlarından endişeli; ihracata yönelik kısıtlamalar getirilmesini talep ediyor.
Suudi Arabistan ve Endonezya pazarlarında da benzer bir tablo görüldü. Suudi Arabistan’da fabrika teslimi fiyatlar 500-503 dolar/ton, Endonezya’da ise CFR bazında 443-445 dolar/ton seviyesinde sabit kaldı. İtalya pazarı ise Haziran ayında dikkat çekti: Mayıs’a göre 5 dolar artışla fiyatlar 562 dolar/ton seviyesine yükseldi ve böylece en yüksek fiyat bu bölgede kaydedildi.
Geçen ay, Mayıs ortasında bazı piyasalarda gözlenen fiyat artışı, ay sonunda etkisini kaybetti. Neticede, küresel ortalama fiyatlar Mayıs ayında ton başına 10 dolar geriledi.
Öte yandan, Ukrayna Merkez Bankası (NBU), 2025 yılında çelik kütüklerinin ortalama FOB fiyatlarının %5,2 düşüşle 478 dolar/ton seviyesine gerileyebileceğini öngörüyor. 2026 ve 2027 yıllarında ise sırasıyla %2,9 ve %2,1 oranlarında artış bekleniyor. Böylece fiyatların 2026'da 492, 2027’de ise 502,5 dolar/ton seviyesine ulaşması öngörülüyor.