Kazakistan, yarı mamul çelik ürünlerinin ihracatına yönelik uyguladığı yasağı altı ay süreyle uzattı. Ülkenin Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı’na bağlı uzmanlaşmış departmanlar arası komisyon tarafından alınan karar, yerli üretimin desteklenmesi ve katma değerli ürün ihracatının artırılması hedefiyle alındı.

Bakanlık, daha önce uygulamaya konulan yasağın ardından, ülkedeki kare kütük gibi yarı mamul ürünlerin iç pazarda daha fazla işlenerek inşaat demiri üretimine yönlendirildiğini belirtti. Bu sayede inşaat demiri ihracatında yaklaşık 30 bin tonluk artış sağlandı.

Öte yandan Kazakistan, Çin ve Ukrayna menşeli bazı çelik ürünlerine yönelik anti-damping önlemlerini de sürdürme kararı aldı. Çin’den ithal edilen sıcak haddelenmiş dikişsiz borular ve her iki ülkeden ithal edilen galvanizli çelik ürünlerine karşı uygulanan ek vergiler, 1 Eylül 2025’e kadar yürürlükte kalacak. 2019 sonunda başlatılan anti-damping uygulamaları kapsamında Ukrayna’dan gelen galvanizli çelik ürünlerine %23,9, Çin’den gelenlere ise %12,69 ila %17 arasında vergi uygulanıyor.

GMK Center’ın verilerine göre, Kazakistan’ın çelik üretimi 2024 yılında bir önceki yıla göre %9,5 artarak 4,17 milyon tona ulaştı. Aynı dönemde yassı ürün üretimi %18,2’lik artışla 2,9 milyon ton seviyesine çıktı. Ülkenin önde gelen üreticilerinden Qarmet Iron and Steel Works, 2024’te demir, çelik, kok ve sinter üretim hedeflerini aşarken, 2025 yılı için 3,7 milyon ton çelik üretimi hedefliyor.

Kazakistan’ın aldığı bu kararlar, çelik sektöründe yerli üretimi artırma ve dışa bağımlılığı azaltma stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.