TÇÜD: “Türk çelik sektörü Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada”

Türk çelik sektörü, küresel zorluklara rağmen üretim ve ihracat performansıyla dikkat çekmeye devam ediyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin (TÇÜD) mayıs ayı verilerine göre, Türkiye çelik ihracatında miktar bazında yüzde 21,1, değer bazında ise yüzde 9,2 artış kaydederek 922,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamlarla Türkiye, Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi konumunu korurken, dünya sıralamasında yedinci sırada yer aldı.

Ham çelik üretimi azaldı, ihracat yükseldi

TÇÜD raporuna göre, Türkiye'nin mayıs ayındaki ham çelik üretimi yüzde 2,8 düşüşle 3,1 milyon ton olurken, Ocak-Mayıs döneminde üretim yüzde 1,4 azalarak 15,4 milyon ton seviyesine geriledi. Ancak, ihracat verileri sektördeki dirençli yapıyı ortaya koydu. Mayıs ayında çelik ürünleri ihracatı 1,4 milyon tona, yılın ilk beş ayında ise 6,3 milyon tona ulaştı. Aynı dönemde değer bazındaki ihracat da 4,3 milyar dolara yükseldi.

İthalat artıyor, fiyat baskısı büyüyor

Mayısta çelik ürünleri ithalatı miktar bazında yüzde 24,6 artarak 1,9 milyon tona, değer bazında ise yüzde 0,1 düşüşle 1,3 milyar dolara ulaştı. Ocak-Mayıs döneminde toplam ithalat 7,5 milyon ton ve 5,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ancak dikkat çeken gelişme, ihracatın ithalatı karşılama oranının %71’den %80,7’ye yükselmesi oldu.

Veysel Yayan: “İthalat baskısı azaltılmalı”

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, yaptığı açıklamada Türkiye’nin dünya çelik sektörüne kıyasla daha sınırlı bir küçülme yaşadığını belirterek, Türk çelik sektörünün Avrupa’da lider, dünya genelinde ise yedinci sırada olduğunu vurguladı.

Yayan, dampingli fiyatlarla gerçekleşen ithalatın iç piyasadaki dengeyi bozduğunu ifade ederek şu değerlendirmelerde bulundu: “Yüksek üretim kapasitemizi tam anlamıyla kullanamıyoruz. Dampingli ithalat sektörümüzü zorluyor. Bu nedenle ithalatın kontrol altına alınması, Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşmalarının güncellenmesi, ihracat pazarlarının yeniden canlandırılması gerekiyor.”

Yayan ayrıca, çelik sektöründe yaşanacak yapısal sorunların yalnızca sektörü değil, tüm sanayi kollarını etkileyeceğine dikkat çekerek, bugünden atılacak stratejik adımların ülke ekonomisinin rekabetçiliğini belirleyeceğini söyledi.