Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28-29 Nisan 2025 tarihlerinde İtalya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) organizasyonunda düzenlenen Özel Sektör Heyeti'nde Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (EDMİB) adına Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan da yer aldı. Ziyaretin ikinci gününde, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile yapılan temasların ardından, Türk ve İtalyan firmaları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Demir çelik ihracatında İtalya zirvede
Ziyaretin ardından değerlendirmelerde bulunan EDMİB Başkanı Yalçın Ertan, 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla Türkiye’nin demir çelik ve demirdışı metaller ihracatında İtalya’nın zirvede yer aldığını belirtti. Ertan, “Uzun bir aranın ardından Almanya’nın yerini İtalya aldı. Türkiye’nin genel ihracatında da İtalya’ya yönelik ihracatın ilk üç kaleminde çelik, çimento ve demir-demirdışı metaller sektörleri bulunuyor” dedi.
Ege Bölgesi’nden yapılan ihracatta ise İtalya’nın, Fas ve Almanya’nın ardından üçüncü büyük pazar olduğunu aktaran Ertan, bu ülkeye en çok ihraç edilen ürünler arasında profil, inşaat aksamı ve filmaşinin öne çıktığını söyledi.
“AB kotaları kaldırmalı, vize engeli aşılmalı”
İtalya ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ertan, “Demir çelik sektörü Türkiye-İtalya ticaretinde kritik bir yere sahip. Avrupa Birliği’nin ürünlerimize uyguladığı kotaların kaldırılması ve ihracatçıların karşılaştığı vize engelinde esneklik sağlanması yönündeki taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz” ifadelerini kullandı.
Hedef: 40 milyar dolarlık ticaret hacmi
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Meloni’nin iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefini 40 milyar dolar olarak belirlediğini hatırlatan Ertan, bu hedefin ihracatçılar için büyük önem taşıdığını söyledi. Ertan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın forumda dile getirdiği hususlara tamamen katılıyor, ihracatçılar adına taleplerimizi üst makamlara ilettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Ortak yatırım ve modern gümrük birliği vurgusu
Ertan ayrıca, İtalya’nın Türkiye’yi Asya ve Doğu pazarlarına erişim için bir yatırım üssü olarak değerlendirmesinin önemine dikkat çekti. Güvenlikten dijital teknolojilere, yeşil enerjiden uzay çalışmalarına kadar pek çok alanda kurulabilecek iş birliklerinin iki ülke ekonomisine katkı sağlayacağını belirten Ertan, “Gümrük birliğinin günümüzün değişen ekonomik şartlarına göre güncellenmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyoruz. Bu konuda bir an önce adım atılmasını arzu ediyoruz” dedi.